Preko IPA fondova 110 miliona eura pomoći

Bez autora
May 19 2010

Evropska komisija podržala je do sada preko Programa pretpristupne pomoći (IPA) 56 projekata u Crnoj Gori, ukupne vrijednosti oko 110 miliona eura. Ti projekti se realizuju u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanja administrativnih kapaciteta, infrastrukture u dijelu zaštite životne sredine, održavanja putne i željezničke infrastrukture, carinske i fiskalne politike, bezbjednosti hrane i sistema obrazovanja. Crna Gora je napredovala u procesu programiranja i sprovođenja projekata finansijske podrške Evropske unije kroz program IPA, u cilju ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja, kao i evropskih standarda u ovim oblastima.

Preko IPA fondova 110 miliona eura pomoćiEvropska komisija podržala je do sada preko Programa pretpristupne pomoći (IPA) 56 projekata u Crnoj Gori, ukupne vrijednosti oko 110 miliona eura - saopštila je ministarka za evropske integracije Gordana Đurović.

Ona je navela da se ti projekti realizuju u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanja administrativnih kapaciteta, infrastrukture u dijelu zaštite životne sredine, održavanja putne i željezničke infrastrukture, carinske i fiskalne politike, bezbjednosti hrane i sistema obrazovanja.

- Crna Gora je napredovala u procesu programiranja i sprovođenja projekata finansijske podrške Evropske unije kroz program IPA, u cilju ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma pristupanja, kao i evropskih standarda u ovim oblastima - ocijenila je Đurović na regionalnoj konferenciji o decentralizovanom upravljanju IPA fondovima.

Konferencija je organizovana u cilju prezentacije dostignutog nivoa spremnosti zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU u oblasti programiranja, upravljanja i implementacije razvojne politike i strukturnih fondova na nacionalnom nivou, kao i jačanja zajedničkih i regionalnih inicijativa.

Na konferenciji, koja je održana u Tirani, razmijenjena su dosadašnja iskustva o decentralizovanom upravljanju strukturnim i kohezionim EU fondovima, a posebno o korišćenju treće i četvrte komponente IPA programa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik